Welcome to Blogberry Emry, feel free to leave comment....if you feel uneasy with any post in this blog, simply click the top right button a.k.a close. thank you

Page Views

Follow jer tak kena bayar pon

Kedutaan Malaysia di Jakarta dilempar najis
August 23, 2010

JAKARTA, 23 Ogos — Kedutaan Besar Malaysia ke Indonesia di sini telah dilempar najis manusia oleh penunjuk perasaan daripada kumpulan Benteng Demokrasi Rakyat (Bendera) pada satu demonstrasi petang ini.

Seorang daripada 37 penunjuk perasaan itu telah melemparkan najis itu ke dalam perkarangan kedutaan itu melepasi pintu pagar hadapan dan di atas kepala barisan anggota polis Indonesia yang sedang mengawal ketat di hadapan bangunan itu.

Mereka turut melepaskan najis itu ke atas bendera Malaysia yang dipijak-pijak di atas jalan tempat mereka berkumpul di hadapan kedutaan itu.

Kumpulan itu sebelumnya telah membawa lima bungkusan najis itu, ada yang diletakkan dalam kertas bungkusan makanan, dalam plastik dan dalam kotak polisterin dan dinyatakan sebagai “hadiah” untuk Duta Besar Malaysia ke Indonesia kerana Malaysia selama ini telah beberapa kali memberi “najis” yang lebih kotor kepada Indonesia.

Dengan tiba-tiba seorang daripada mereka melempar bungkusan kertas berisi najis itu ke dalam pagar kedutaan itu dan pada masa yang sama, najis turut dilepaskan ke atas bendera Malaysia yang mereka sedang pijak itu.

Demonstrasi itu diadakan bagi menandakan kemarahan mereka terhadap Malaysia yang mereka dakwa telah merendahkan maruah Indonesia dalam insiden di perairan Bintan pada 13 Ogos lalu apabila polis Malaysia menahan tiga pegawai penguatkuasa Kementerian Kelautan dan Perikanan Indonesia.

Ia juga untuk menyatakan kekecewaan rakyat terhadap kepemimpinan Presiden Susilo Bambang Yudhoyono, yang dikatakan sangat lemah menghadapi Malaysia.

Berikutan kejadian lempar najis itu polis Indonesia menangkap tiga orang pelaku berkenaan.

Demonstrasi itu berlangsung selama sejam.

Seorang wakil kumpulan itu kemudian memberitahu wartawan yang meliputi peristiwa itu bahawa mereka telah memberi kata dua kepada polis Indonesia iaitu lepaskan rakan-rakan mereka itu daripada tahanan atau mereka akan melakukan operasi usir rakyat Malaysia petang ini.

Operasi yang dinamakan “Sweeping Rakyat Malaysia” itu dirancang akan dilakukan di hadapan bangunan kumpulan itu di Jalan Diponegoro, Menteng, di sini.

Polis Indonesia telah menugaskan ramai anggota untuk mengawal ketat di hadapan bangunan kedutaan Malaysia, setelah mendapat maklumat bahawa demonstrasi berkenaan akan disertai antara 300 dan 500 penunjuk perasaan.

Dalam insiden di perairan Malaysia-Indonesia itu, bahagian penguatkuasa Kementerian Kelautan dan Perikanan menahan tujuh nelayan Malaysia manakala Polis Marin Malaysia pula menahan tiga pegawai pengkuatkuasa kementerian dari Indonesia itu, masing-masing kerana didakwa menceroboh wilayah masing-masing.

Kedua-dua negara kemudian membebaskan tahanan-tahanan itu pada 17 Ogos lepas. — Bernama


Sesungguhnya kerajaan Malaysia haruslah memikirkan jalan yang terbaik bagi menyelesaikan masalah yang kian parah ini. Jangankan sampai ada pelajar Malaysia yang tercedera atau di'sweap' baru kerajaan terhegeh-hegeh untuk mengambil tindakan. Mungkin waktu itu sudah terlambat dan tunggu sahajalah saman dari ibu bapa pelajar terhadap kerajaan atas ketidakprihatinan mereka tentang hal ini. Kerajaan juga janganlah terlalu memikirkan agenda politik mereka sehingga mengabaikan perihal ehwal pelajar-pelajar yang dihantar oleh mereka. Jangan pula terlalu memikirkan untuk menjimatkan kantungnya sehinggakan sanggup mempertaruhkan nyawa rakyatnya untuk belajar di negara yang berkonflik dengan Malaysia. Moga-moga ada suatu tindakan yang akan diambil oleh kerajaan contohnya, menghentikan penghantaran pelajar Malaysia ke Indonesia kerana ini adalah cara yang paling ampuh untuk membendung perkara yang tidak diingini daripada berlaku. Mungkin harus disediakan suatu program khas di universiti di Malaysia sebagai ganti penghantaran pelajar ke Indonesia atau mengambil pensyarah dari luar negara mungkin dari Indonesia sendiri atau India. Kadang-kala kerajaan haruslah peka dengan risiko yang akan dihadapi rakyatnya atas segala yang terjadi terutama hubungan antara dua negara.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Fanpage [Sudi-sudikan LIKE]

Click! Click!