Welcome to Blogberry Emry, feel free to leave comment....if you feel uneasy with any post in this blog, simply click the top right button a.k.a close. thank you

Page Views

Follow jer tak kena bayar pon

Resepi Orang Bujang


Hello everybody! Lama tak bersua....setelah sebulan lebih saya merehatkan diri dari dunia blogging....akhirnya tiba waktunya untuk saya update blog saya ini. Pada post yang lepas saya ada menulis tentang suatu bungkusan misteri yang saya terima kan? hehehe...So sebenarnya isi bungkusan tersebut terkandung suatu bahan yang saya perlukan untuk memasak makanan di bawah hehe......


Amaran : Resepi di bawah ini selalunya dimasak oleh orang yang biasiswa nya sering masuk lambat!


Bahan-bahan :

# ubi kentang 2 - 3 biji
# (serbuk goreng)bumbu goreng
# serbuk kari
# rica-rica (lada putih)
# air


Bahan-bahan optional (hehe...) :

# minyak masak
# gas
# dapur gas
# tempat pemotong pisau
# pisau

*


potong sebiji ubi kentang kepada 4 bagian dan
rendam dalam air untuk membersihkannya

ini dia bahan utama gorengan....
saya gunakan tepung goreng dicampurkan dengan serbuk kari
untuk menaikan bau aroma kari



rebuskan ubi yang telah dipotong tadi selama 30 menit supaya jadi empuk...

p/s : rebus dengan air tau, bukan dengan minyak hehe...


setelah 30 menit, ubi yang telah emouk diangkat di didinginkan
sebentar ke udara selama 4-5 menit

p/s : jangan dinginkan dalam peti sejuk sudah lah ye :P



last sekali, salutkan ubi dengan tepung goreng yang telah dicampur dengan serbuk kari


Then goreng kesemua ubi tadi selama 5 menit sampai jadi warna keemasan terus diangkat Jaga biar alma-lama tau, nanti aroma hangit yang naik..hehehe. Ubi yang telah masak lebih enak dimakan dengan sos cili/cabe jenama ABC hehehe...promosi free.



Nah, ini dia resepi saya : Wedges versi Indonesia
(KFC Indonesia xda wedges hehe)


Untuk lebih enak, boleh lah kalian tambahkan mayonnaise atau pun thousands island. hehehe....nyum3

~ SELAMAT MENCUBA BAGI YANG INGIN MENCUBA ~


posted by,

x'emriust


One Response so far.

  1. yummy!! wedges..lapa la plak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Fanpage [Sudi-sudikan LIKE]

Click! Click!