Welcome to Blogberry Emry, feel free to leave comment....if you feel uneasy with any post in this blog, simply click the top right button a.k.a close. thank you

Page Views

Follow jer tak kena bayar pon

Kisah Telur


Assalamualaikum & salam sejahtera gengblogger :)


Note emry :

1. Kome memang baik kalau sudi KOMEN entri

2. Kome sangat baek kalau sudi FOLLOW Blogberry Emry

3. Kome memang antara yang terbaik kalau sudi klik IKLAN... TAPI....

4. Kome tersangat sporting kalau sudi klik LIKE pada fanpage Blogberry Emry sbgai tanda sokongan pd emry.




Kome mesti dah muak dengar berita pasal telur ayam palsu kan? Kalau kome yang peminat telur gioreng pun mesti dak muak makan telur je selalu kan? Tak pe tak kali ni emry nak menambahkan muak kome pada telur ayam ni..Amacam...??? Jom ikuti kisah selanjutnya.......


Berikut adalah cara membuat teluar ayam palsu..kalau kome nak tiru boleh jugak tapi buat buat makan sendiri ok? Jangan pulak dibuat jual...ke lokap jugak kang...!!! Actually banyak cara yang orang negara China ni guna untuk buat telur palsu....okey yang ini versi pertama...


1. Pertama sekali kita buat dulu kuning telur [dalam bekas sumi-sumi kot???]



2. Then, masukkan kuning telur tadi dalam agen koagulator supaya bentuk dia menetap & kenyal



3. Then dah siap kuning telur yang kenyal tadi, diorang buat
pulak putih telur...



So ini lah beberapa perbezaan yang yang cuba ditunjukkan supaya para pembeli tidak terkeliru...



Nampak kan perbezaan warna telur asli dan tiruan? So hati-hati lah sewaktu kome membeli telur ye!






Salah satu stesen TV di Jepun, yaitu FujiTV telah cuba melakukan siasatan bagi menjejaki pelaku yang bertanggungjawab menghasilkan telur palsu ini. Dalam siasatan tersebut, si pelaku telah menunjukkan cara pembuatan telur palsu [versi kedua]. Si polan bin si polan ini bukan sahaja mem'fake' kan telur ayam, malah men'fake'kan anggur...Walaweh....


video






Video yang ini pula tentang mat soleh (Irish) yang tak tau bahawa telur Made in China ni pakai bahan kimia.....boleh pulak dia cakap telur ni kentut waktu direbus......"What the....!!!"



video



video
ini pula di Vietnam

Di Indonesia pula, lain kisahnya. Di negara ini sedang heboh dilaporkan pemalsuan telur masin (telur bebek/itik). Difahamkan si pelaku menggunakan telur ayam negeri yang lebih besar sebagai ganti sehingga mirip ukuran telur itik tadi. Antara bahan lain yang dipakai adalah seperti :


  • cuka (memudarkan warna & lembutkan cangkerang telur)
  • garam
  • pewarna tekstil / cat dinding
  • alat suntik terpakai yang didapatkan dari klinik-klinik kerajaan (B. Indonesia : puskesmas)

Kaedah pembuatannya ringkasnya adalah seperti berikut :

1. Rendam telur ayam negeri dalam larutan cuka
2. Cangkerang telur digosok supaya warna asalnya pudar
3. Garam disuntik ke dalam telur dengan menggunakan jarum suntik
4. Telur direbus dalam air yang bercampur dengan pewarna buatan / pewarna tekstil / cat dinding
5. Setelah telur masak (matang), telur dibersihkan dari sisa-sisa pewarna tadi


Keseluruhan proses tadi hanya memakan masa 3 JAM...!!! Ekstrem kan manusia zaman sekarang ni..???



Celoteh Emry : Produk Made in China ni mana ada yang 100% pure.....Trust me!




LIKE?

One Response so far.

  1. Emry TQ for follow mummy
    okeh mummy dh follow blog awk jugak ye..salam kenal

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Fanpage [Sudi-sudikan LIKE]

Click! Click!