Welcome to Blogberry Emry, feel free to leave comment....if you feel uneasy with any post in this blog, simply click the top right button a.k.a close. thank you

Page Views

Follow jer tak kena bayar pon

Susahnya Hidup Seorang Pemulung



Assalamualaikum & salam sejahtera gengblogger :)

Note emry :

1. Kome memang baik kalau sudi KOMEN entri

2. Kome sangat baek kalau sudi FOLLOW Blogberry Emry

3. Kome memang antara yang terbaik kalau sudi klik IKLAN... TAPI....

4. Kome tersangat sporting kalau sudi klik LIKE pada fanpage Blogberry Emry sbgai tanda sokongan pd emry.




Kali ini emry nak story dengan kome tentang kehidupan satu kelompok yang terdapat di Indonesia ini.



Jika kome di Malaysia ada lori sampah yang akan datang pungut sampah kome setiap hari kan, di Jakarta ni pula bukan takda lori sampah, actually ada tapi ye lah masyarakat di sini masih mengekalkan ciri asli mereka, oleh sebab itu masih wujud sampai sekarang atu kelompok yang dipanggil sebagai pemulung atau dalam Bahasa Malaysia dikenal sebagai pemungut sampah.

Pemulung ini berfungsi sebagai individu/sekumpulan yang berkerja secara sendirian untuk mengutip sampah di merata-rata tempat dari depan rumah hinggalah ke tepi-tepi jalan raya. Para pemulung ini boleh lah kita consider kan sebagai orang tengah yang akan menguruskan sampah di perdesaan sebelum di kumpulkan & diserahkan kepada lori sampah yang dihantar.

Para pemulung ini melakukan aktiviti mereka dengan dua cara, yaitu sama dengan menggunakan karung dan besi cangkuk sampah atau dengan menarik gerobak bersama-sama mereka. Gerobak ini mempunyai 2 roda dan menggunakan kudrat manusia untuk menggerakkannya. Tapi ada jugak 'design' yang lebih moden, yaitu gerobak kayuh.


gerobak sampah kayuh


gerobak sampah tarik


gerobak sampah tarik


pemulung berkarung dengan cangkuk besinya
(macam pembunuh bersiri lak..huk3)


gigih deme mencari rezeki dibalik sampah

Para pemulung bukan hanya terdapat di kampung-kampung, malah ada jugak kat bandar-bandar besar...Pelik kan? tapi itulah hakikatnya kehidupan....kesusahan hidup bukanlah halangan untuk mereka teruskan hidup.......mereka ini sanggup mengaut sampah demi mencari sesuap nasi....

Apapun kelompok ini tak patut dipandang hina sebab kalau tidak ada deme, pasti Jakarta akan penuh dengan longgokan sampah di merata-rata tempat sebab tidak ada yang rela mengutip...silap-silap nanti pelbagai koloni tikus pun wujud........


Akhir kata, jagalah kebersihan persekitaran kita karena persekitaran yang bersih dapat menjamin hidup yang selesa.


Ok, see u'olls next time daaa...!!!


LIKE?..Share pada kawan kome pun boleh..just click LIKE

One Response so far.

  1. baru tahu dekat indonesia ada juga camni. huhu.. dekat mesir ada jugak, tapi kebanyakan menggunakan keldai atau kuda untuk tarik 'gerobak'.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Fanpage [Sudi-sudikan LIKE]

Click! Click!