Welcome to Blogberry Emry, feel free to leave comment....if you feel uneasy with any post in this blog, simply click the top right button a.k.a close. thank you

Page Views

Follow jer tak kena bayar pon

Trans Studio Bandung


Assalamualaikum & salam sejahtera gengblogger :)


Note emry :
1. Kome memang baik kalau sudi KOMEN entri
2. Kome sangat baek kalau sudi FOLLOW Blogberry Emry
3. Kome memang antara yang terbaik kalau sudi klik IKLAN... TAPI....
4. Kome tersangat sporting kalau sudi klik LIKE pada fanpage Blogberry Emry sbgai tanda sokongan pd emry.




Kali ini emry nak bawakan kepada you all 1 lagi tarikan terbaru di Bandung, yaitu Trans Studio Bandung. Taman tema yang berkonsep indoor theme park ini adalah yang kedua selepas Makassar. Bagi yang belum tahu, Trans Studio ini dimiliki oleh salah sebuah stesen TV swasta yang terkemuka di Indonesia, yaitu TransCorporation yang mana mempunyai 2 stesen TV popular yaitu TransTV dan Trans7. Trans Studio Bandung (TSB) telah dirasmikan pembukaannya pada 18 Jun 2011 yang lalu. Menurut pemilik TSB ini, TSB merupakan antara taman tema indoor yang terbesar di dunia. Selain itu, menurut mereka juga, TSB juga memiliki antara roller coaster yang terpantas (tercepat) di dunia [Wallahualam]. TSB ini terletak di dalam area Bandung Super Mall (BSM).





Taman tema ini dibagikan kepada 3 bagian utama, yaitu :

Studio CentralThe Famous Hollywood! Kawasan Hollywood didepan mata anda. Di sini you all dapat melihat artis-artis di Walk of Fame ? . You all akan disajikan denganh arsitektur-arsitektur(seni bina-seni bina) Hollywood bergaya 60-an. Sewaktu berada di sini, you guys seolah-olah berada di pusat negeri hiburan. Temukan juga bintang kegemaran seperti Marlyn Monroe





Lost CitySiap sedia untuk untuk berpetualang (mengembara)! Di kawasan ini anda akan menempuh perjalanan yang hebat. Selamatkan Kru Trans TV dalam ekspedisinya, masuki hutan rimba dalam safari track.Semua petualangan (pengembaraan) menarik akan menjadi sebagian dari penjelajahan you all di sini .Explore the Lost City!





Magic Corner
Keajaiban bermula dari sini. Sentuhan magis yang akan mempesonakan perjalanan you all. You all akan hanyut dalam sensasi yang ada di Magic Corner ini.


Tempat ini merupakan satu-satunya tempat yang penuh keajaiban, petualangan yang menggembirakan dan menakjubkan.


20 Wahana (permainan) yang disediakan adalah :
  • Trans City Theater

  • Yamaha Rolling Coaster




  • Giant Swing







  • 4D Simulator / Marvel


  • Vertigo




  • TransCar Racing








  • Si Bolang







  • Trans Broadcast Museum

  • Trans Science Center
  • Trans Movie Magic
  • Jelajah










  • Kong Climb


  • Sky Pirates



  • Amphitheater


  • Black Heart's Pirate Ship



pirate ship setinggi 4 tingkat

  • Negeri Raksasa





  • Dragon Raiders



  • Pulau Liliput


  • Dunia Lain




  • Special Effect Action

Tiket masuk Trans Studio menggunakan kartu Mega Cash, harga kartu adalah Rp. 10.000,-. Kartu Mega Cash dapat digunakan untuk melakukan transaksi di semua outlet di dalam Trans Studio Theme Park. Oh sebelum emry lupa, emry nak bagitau lah apa yang menarik tentang semua shopping mall di Indonesia berbanding Malaysia adalah besar & mewah. Di samping ada banyak Fun City!!! Apa tu Fun city?? Fun city adalah mini indoor theme park yang dibina di dalam ruangan tertentu setiap shopping mall di Indonesia. Memang kebanyakan Fun city (mini indoor theme park) dalam kesemua shopping mall di Indonesia memakai sistem kad debit, yaitu you all kene kreditkan duit ke dalam kad tersebut sebelum dibenarkan main.


Mega Cash Card

Dari pengalaman member emry yang dah berpeluang pergi pada hari pembukaan, TSB dikatakan agak menarik...tapi sayangnya tiket masuk mahal bebenor...!!!

Weekdays : Rp 150.000,- (RM 53)
Weekends : Rp 200.000,- (RM 71)


Emry Talk : If you guys wish to visit the largest indoor-theme park in the world & want to experience riding the most fastest roller coaster in the world, Trans Studio Bandung is exactly the place you search for. It takes only about 2,5 hours by car or approx 3 hours if you take train from Jakarta.



For more info, please visit : Official Trans Studio Bandung Website, photos source


Is there anyone of you guys already went to Dufan ???


Click LIKE and share this article to your friends in Facebook....




You can also LIKE my fanpage --> Blogberry Emry
I left you a BIG thank you if you don't mind to left a comment about this article :)

3 Responses so far.

  1. Nava.K says:

    I didn't even know this place existed, thanks for sharing.

  2. Izzlorna says:

    lorna pun dpt info ttg trns stdio ni kat majalah tv3 bulan lps...mmg syok kan...insyaAllah mei 2012 nk berkunjung kat sini...tiket flight dah beli...hehe...thanks 4 d info here emry :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Fanpage [Sudi-sudikan LIKE]

Click! Click!